Közlemény

Ügyfelem, Fazekas Róbert nevében és érdekében eljárva tájékoztatom a Tisztelt Közvéleményt, hogy a WADA akkreditált laboratóriuma a Magyar Antidopping Csoport által Ügyfelemtől 2012. június 16. napon levett vizelet ún. A-mintájában nagyságrendileg 1 ng/ml mennyiségű stanozolol nevű tiltott szert talált. 1 nanogramm a gramm 1 milliárdod része, ennél kisebb mennyiséget a WADA-laboratóriumokban gyakorlatilag ki sem tudnak mutatni. Az Ügyfelem által saját költségén megrendelt ún. B-minta az A-mintát igazolta. Fontosnak tartom kiemelni, hogy Ügyfelemtől a májusban levett minta negatív lett, és még legalább kettő ellenőrzése lett volna az olimpiáig.

A megbízásomból eljáró igazságügyi szakértő megerősítette, hogy egy nanogramm stanozolol egy milliliternyi vizeletben olyan ultracsekély mennyiség, amely tiltott teljesítményfokozásra nem alkalmas.

Fazekas Róbert nem doppingolt, semmilyen tiltott módon nem próbálta a teljesítményét fokozni.

Fazekas Róbert ellen a mai napig semmilyen eljárás nem indult. Neve eddig az ügy kapcsán jogszerűen leírható sem lett volna. A kormányrendeletben szabályozott előzetes felülvizsgálati eljárás nem a versenyző ellen irányul, hanem az addigi vizsgálati eredményeket vizsgálja felül, és végzi el az előzetes bizonyítást. Amennyiben az eddigi ismeretek birtokában a Magyar Antidopping Csoport – amely szervezet eddig is rendkívül korrekt módon járt el – elindítja a jogszabályban meghatározott tényleges eljárást, akkor Ügyfelem aláveti magát a hivatalos eljárásnak, és bizonyítani fogja, hogy nem doppingolt. Ennek érdekében 24 órán belül saját költségén megrendeli a laboratóriumi vizsgálat teljes dokumentációját, amely bármilyen eljáráshoz elengedhetetlenül szükséges. Továbbá saját költségén az akkreditált laboratóriumban be fogja vizsgáltatni az általa legálisan használt táplálékkiegészítőket, vitaminkészítményeket.

Fazekas Róbert a mai napig edz és készül a londoni olimpiára. A Magyar Olimpiai Bizottság arról őt nem értesítette, hogy nem vehet részt a világversenyen. A MOB eddigi eljárásra jogsértő, azonban Ügyfelem az olimpia végéig ezzel nem kíván foglalkozni, azt tudomásul veszi, de ez jogról való lemondást nem jelent.

Szurkoljunk most a magyar küldöttség a nehézségek ellenére is minél sikeresebb szerepléséért!

Ügyfelem hozzájárul ezen közleményének csorbítatlan közléséhez.

dr. Czeglédy Csaba

ügyvéd