Életrajz

Fazekas Róbert 1975. augusztus 18-án született Szombathelyen. Először a küzdősportokkal ismerkedik, lelkesedése irántuk azonban alábbhagy, és inkább kilátogat az atlétika pályára. Ekkoriban már országos hírű a Németh Pál vezette szombathelyi dobóiskola.

A mai napig a bulik egyik legkedveltebb ugratási célpontja, amikor elmesélik: egy aprótermetű kis srác megjelent a pályán, és Vida Józsi bácsit kereste azzal, hogy dobó szeretne lenni. Ekkor még senki sem sejtette, hogy “Vida Józsi bácsi” irányításával ez az apró srác lesz a diszkoszkirály.

Az első jelentősebb eredményre 1994-ig, a lisszaboni ifjúsági Európa-bajnokságig kell várni, ahol 6. helyet szerez. Egy évvel később egy súlyos sérülés majdnem keresztbe töri pályafutását. Súlyemelés közben hasító fájdalmat érez, és az orvosok gerincsérvet állapítanak meg nála. Ő azonban rendkívüli akaraterővel talpra áll, és két év kihagyás után Turkuban a junior Eb-ről szintén egy hatodik hellyel tér vissza.

1998-ban magyar bajnok lesz a budapesti Európa-bajnokságon, élete első felnőtt világversenyén pedig negyedik.

A sidney-i olimpián való szereplését sajnos beárnyékolja egy újabb betegség, ezúttal a folyamatos megerőltetéstől 1999-ben ágyéksérvet kap, és 2000-ben csak a 16. helyet szerzi meg az olimpián. Az ezt követő évben edzőt és klubot vált, a Dobó SE-ből a Haladás VSE-be igazol.

A 2001-es edmontoni világbajnokságra nagy reményekkel utazott. Sajnos egy hibás bírói döntés miatt elvették egy nagy dobását, és nem sikerült dobogóra állnia. Ez lelkileg nagyon megviselte.

A 2002-es év kárpótolta mindenért. Csupán két kisebb versenyen tudták legyőzni. Szombathelyen 71 méter 70 centiméterre dobta a szert. Ez minden idők negyedik legnagyobb dobása diszkosszal. Parádézott Münchenben, zuhogó esőben méterekkel győzte le ellenfeleit. Utolsó dobásakor (ekkor már győzött) felállva tapsolt a müncheni aréna valamennyi nézője. Aztán a dobogón valami eltörött nála. A mindig vagány, igazi barát, jószívű Robinak bepárásodott a szeme. Az éremátadás után el is sírta magát. Utólag azt mondja, itt végleg lezárta a múltat. Kisírt magából minden rossz emléket.

2002-ben aztán még egy 71 méter feletti dobással megnyerte a világkupát is. 2003-ban pedig egy langyos újpesti versenyen – csak úgy, erődemonstrációból, had tudják a többiek, hol a helyük -, 70 méter fölé dob. 2003 nyarán pedig második lett a párizsi atlétikai világbajnokságon.

Több tekintélyes lap, ha Robiról ír, egyszerűen csak “Diszkoszkirálynak” titulálja Vida József tanítványát.

2004-ben olimpia csúccsal megnyeri a diszkoszvetést az Athéni ötkarikás játékokon. Később azonban diszkvalifikálják, mert nem ad elég vizeletet a doppingellenőröknek.

Az olimpián történtek után két évre eltiltják. Az eltiltás alatt magára marad, ahogy többször nyilatkozta, a barátain kívül csak a város, a HVSE és Czeglédy Csaba áll mellette.

Fazekas, miután letöltötte büntetését, az utolsó pillanatban megdobta az olimpiai részvételhez szükséges A szintet, a MOB pedig nevezte őt az ötkarikás játékokra.

Fazekas azt mondja, a legjobb tizenkettőbe szeretne jutni, erre lát most reális esélyt. Viszont, ahogy fogalmazott, ez a verseny jó lesz arra, hogy visszanyerje a hitét és megalapozza a jövőjét, hiszen azt már most eldöntötte, folytatja pályafutását, bárhogy is szerepel Pekingben.

A pekingi olimpián aztán a várakozások alatt teljesítő magyar csapat egyik pozitív hőse lesz, miután egyedüli magyar diszkoszvetőként túljut a selejtezőn, majd egy centivel kvalifikálja magát a nyolcas döntőbe is. Végül 63 méter, 43 centis dobással a 8. helyen zár.

2009-ben gőzerővel nekiáll dolgozni. Jó formában van, ám megsérül. A gerincét műtik, így nem lehet ott a berlini világbajnokságon. Sokan felteszik a kérdést, képes-e innen is felállni, Fazekas azonban már a kórházi ágyán azt nyilatkozza, hogy visszatér, és ott akar lenni a londoni olimpián.

Nehéz döntésre szánja el magát. Úgy érzi, elfáradt kapcsolata edzőjével, Vida Józseffel, akinek saját bevallása szerint is sokat köszönhet. Edzőt cserél. Mesterének a korábbi barátot, a magyar csúcstartó kalapácsvetőt, Annus Adriánt kéri fel.

2010-ben közösen, ám a műtét miatt a szokásosnál három hónappal később, vágnak neki a barcelonai Európa-bajnokságra való felkészülésnek. A nehézségek ellenére már második versenyén, Varsóban megdobja a részvételhez szükséges szintet. Rethymnoban pedig már 66 méter, 21 centiméterre hajítja a szert.

Erre már felkapják a fejüket a riválisok is. Gerd Kanter olimpiai és világbajnok honlapja „nagyon jó” eredményként számol be róla.

Fazekas Róbert célja az első hatba kerülni Barcelonában.

Aztán Fazekas Róbert csodát tesz. Elsőre selejtezi magát a döntőbe, de még ekkor is csak az első hatról beszél. A fináléban aztán nem beszél, hanem cselekszik. 66 méter, 43 centiméterre hajítja a diszkoszt. Csak ketten dobnak nagyobbat nála.

A párizsi világbajnokság után hét évvel ismét dobogóra áll egy világversenyen.