Gyerünk Lajos! Kürthy sérült bokával is elindul az Eb-n

Balszerencsésen kezdődött az idei év, a november óta Szombathelyen készülő Kürthy Lajosnak. A súlylökő előbb egy bécsi versenyen melegített, majd a MASZ nemzetközi versenyén már 19 méter fölött produkált.

Minden a tervek szerint halad – mondta edzőjével egyetértésben. Úgy tervezték, az országos bajnokságon meglesz a szint, majd Párizsban jöhet a csúcsforma. Porszem itt sem került a gépezetbe. Csak a szintdobás előtt a láb a bástyára.

– Ilyen még soha nem fordult elő velem – mondta Kürthy Lajos utolsó magyarországi edzése után. Megsérültem, de egy pillanatig sem haboztam, tudtam, hogy ha egy mód van rá, indulni akarok. Részlegesen szakadt ugyan a szalag, de bekötözzük, én pedig mindent elkövetek, hogy jól szerepeljek. Egy hétig nem tudtam edzeni, de a héten már kétszer is dobtam.

De mi lehet ilyen módon a maximum elvárás? Mikor lenne elégedett?

– A mai edzés alapján azt mondom, hogy reálisan a legjobb nyolcba kerülés, vagyis a döntőbe jutás lehet a cél. Kipróbáltuk, hogy bírja a bokám. Szerencsére jól, nem fáj. Az utóbbi időben kezelésről kezelésre jártam, nem igazán tudtam pihentetni a lábam. Ez pedig úgy néz ki, jót tett neki. Sajnálom, hogy közbejött ez a sérülésem, mert most akár merészebb céljaim is lehetnének.

Kürthy kezében volt a döntés

Annus Adrián szerdán este, magánszervezésben, autóval indul Párizsba, hogy a csütörtöki csarnokbejáráson már ott lehessen tanítványa mellett, akivel ez lesz az első „közös” világversenyük.

– A körülmények ismeretében én már akkor elégedett leszek, ha Lajos idei legjobbját teljesíti Párizsban – mondta Annus Adrián. Aztán az, hogy a 19 méter 72 centiméter mire lesz elég, az más kérdés. Nagyon sok munkát tett bele ebbe a felkészülésbe, és nagyon sajnálom, hogy soha nem tudjuk meg, mire lett volna képes, ha nincs ez a sérülés.

Mint ismert, Kürthy az országos bajnokságon az ötödik sorozatban lépett rá a peremre és szakadt el részlegesen a bokaszalagja. Ennek ellenére hatodikra teljesítette a részvételhez szükséges szintet.

– Én bízom a versenyzőimben. Akkor is ezt tettem. Rábíztam, döntse el, beáll-e a körbe vagy sem. A végeredményt mindenki ismeri. Ez egy fiatal sportolónál hatalmas erény, biztos vagyok benne, hogy egész pályafutására jó hatással lesz. Messzemenőkig támogattam elhatározásában, hogy dobókörbe áll pénteken.

Holnap felszáll a gép

Kürthy Lajos holnap délelőtt, négy versenyzőtársával utazik ki a kontinenstornára.