„…és te mennyivel nyomsz?” – Fazekas a börtönben

Mit kajázol? Hányat edzel egy nap? És, hogyhogy a fehéroroszokat felmentették? – csak néhány kérdés azok közül amit a szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézet lakói Fazekas Róbertnek szegeztek. Az atléta egy meghívásnak tett eleget.

– Hihetetlen mennyi mindenre gondoltak – hüledezik Fazekas Robi, miközben a sokadik biztonsági pontot is elhagyva egyre beljebb jutunk a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe. Égig érő falak, szöges drót és „smasszerek” mindenhol. Nem kollégium ez. A Haladás VSE atlétája egy meghívásnak tesz eleget. Az intézmény lakói ugyanis nagy sportrajongók, rendszeresen szerveznek nekik közönségtalálkozókat.

– Többek között Márkus Erzsébet és a Haladás labdarúgói is voltak már a börtön vendégei, persze csak egy-két órára – mondja mosolyogva a BV-s kolléga. Ez egy kötetlen beszélgetés, szóval a legmeredekebb kérdésre is készülj fel – adja az instrukciókat kísérőnk.

A „talk show” kezdete előtt még jó fél óránk van, megnézzük hát a rabok munkáit. Kis kerámia, nagy kerámia (amiből egyébként ajándékot is kapunk), festmények és bádogdíszek. Az „intim szobát” is szemügyre vehetjük. Ami egyenlőre még nincs rendeltetésszerűen használva, de már az átépítéskor ügyeltek arra, hogyha a nyugat-európai mintát követve nálunk is lehetőség lesz a házaspárok számára helyszínt biztosítani intim együttléthez egy-egy beszélő alkalmával, akkor erre meglegyen a megfelelő helység.

Közel félszáz elítéltet kísértek le a kultúrba, ahol aztán rövid felvezető után nagy taps köszöntötte Robit. A hallgatóság pedig nem várt sokáig, egyből a sűrűjébe kérdezett. A beszélgetés elején a legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogyan tudnának még hatékonyabban edzeni ők is. Milyen súlyok, milyen gyakorlatok vezetnek a dagadó bicepszekhez? Na és milyen táplálkozás kell mindehhez?

Az elítéltek és Fazekas könnyen megtalálták a közös hangot. Perceken belül kialakult a beszélgetés a két fél között, és a rabok minden egyes megnyilvánulásából érezni lehetett a sportoló iránti tiszteletet. Ez talán leginkább akkor csúcsosodott ki, amikor az athéni történések és a fehéroroszok példája került szóba. „Nincs igazság a Földön”- vonta le a konklúziót az egyik hallgató.

A jó egy órás társalgás után Robi ismét egy hatalmas tapsot kapott a részvevőktől, ő pedig további kitartást kívánt a „maradékhoz”.

Forrás: Nyugat.hu